این بازدید در شرایطی انجام شد که در هفتههای اخیر، رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادعاهایی درباره پیشرفت برنامه هستهای ایران، از جمله غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم، مطرح کرده است. این بازدید میتواند به نوعی در راستای «راهبرد اقدام در برابر اقدام» ایران در مواجهه با فشارهای غربی ارزیابی شود، بهویژه در شرایطی که ایران به دنبال دستیابی به یک موازنه استراتژیک در مقابل تهدیدات خارجی و تغییرات اخیر در معادلات بینالمللی است. بازدید عارف از سازمان انرژی هستهای همچنین نشاندهنده اراده جمهوری اسلامی برای مقابله با شیطنتهای غربی و فشارهای فزاینده است که در سالهای اخیر به ویژه در حوزه هستهای، علیه ایران اعمال شده است. معاون اول رئیسجمهور در جریان بازدید از سازمان انرژی اتمی و نشست با مدیران ارشد این سازمان با اشاره به ادعاهای اخیر درباره فعالسازی مکانیسم ماشه گفت: اینکه بخواهند مکانیسم ماشه را فعال کنند، به یک شوخی شبیه است اما توصیه ما این است طرفهای غربی دست از شیطنت بردارند و راهبرد ما را که «عمل دربرابر عمل» است دنبال کنند، ما اهل مذاکره و گفتوگو هستیم اما باج نمیدهیم.
راهکارهای ایران برای مقابله با شیطنتهای غربی
به نظر، تهران با تأکید بر تقویت توانمندیهای هستهای خود، به دنبال ایجاد بازدارندگی در برابر تهدیدات خارجی است. در این راستا، کارشناسان بر این باورند ایران بهویژه در شرایط کنونی، باید تمرکز خود را بر تقویت بنیه هستهای و بهرهگیری از آن به عنوان ابزاری استراتژیک برای تقابل با غرب قرار دهد.
در همین راستا دکتر هیراد مخیری کارشناس مسائل بین المللی در گفتوگو با قدس، در تحلیلی به مهمترین اقدامی که ایران باید در برابر شیطنتهای غرب در برنامه هستهای کشورمان انجام دهد، پرداخت و گفت: ایران در برابر فشارهای شدید غرب، از جمله تحریمها و محدودیتهای هستهای، چارهای جز تقویت برنامه هستهای خود ندارد. بازدارندگی هستهای برای کشورمان امری ضروری است تا به غرب ثابت کند تهدیدهای آنان نمیتواند به انزوا و عقبنشینی جمهوری اسلامی ایران در استفاده از انرژی هستهای منجر شود.
این استاد دانشگاه معتقد است: غرب همیشه سعی کرده، ایران را در یک موقعیت دفاعی قرار دهد و به فشارهای خود ادامه دهد، اما با تقویت بنیه هستهای، کشورمان میتواند از یک موقعیت دفاعی به موقعیتی بازدارنده تبدیل شود. به عبارت دیگر، غرب دیگر نمیتواند با ابزارهای تحمیلی خود تهران را به راحتی تحت فشار قرار دهد؛ چرا که در این صورت نه تنها ایران به یک قدرت هستهای تبدیل میشود بلکه می تواند تهدیدات خارجی را به چالش بکشاند.
مخیری افزود: تقویت ابزارهای بازدارندگی، نهتنها بهعنوان دفاع در برابر تهدیدات نظامی و اقتصادی مهم است، بلکه با این اهرم قادر به تغییر معادلات دیپلماتیک و مذاکره با کشورهای غربی هستیم. تا زمانی که ایران از توان هستهای خود بهرهبرداری نکند، نمیتواند در برابر فشارهای غربی و تحریمهای اقتصادی ایستادگی کند. از سوی دیگر، تجربه نشان داده است غرب هیچگاه در مذاکرات با ایران به صورت واقعی به تعهدات خود عمل نکرده و بهویژه از طریق تحریمها و فشارهای اقتصادی، به دنبال تسلیم شدن ایران است. بنابراین، جمهوری اسلامی باید به سمت یک بازدارندگی هستهای واقعی حرکت کند که تنها از این طریق قادر به حفظ امنیت ملی خود و ایجاد توازن در برابر تهدیدات جهانی خواهد بود. همچنین ایران باید در کنار تقویت توانمندیهای هستهای خود، به دنبال تقویت بنیه نظامی و موشکی خود نیز باشد تا در شرایط بحرانی بتواند به موقع از خود دفاع کرده و مانع از هرگونه حمله یا تهدیدات نظامی شود.
۲۰ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۴۲
کد خبر: ۱٬۰۳۳٬۶۳۹
روز گذشته، محمدرضا عارف معاون اول رئیسجمهور کشورمان، از سازمان انرژی هستهای ایران بازدید کرد.
زمان مطالعه: ۲ دقیقه
نظر شما